Jesiotr zachodni

Ryba jesiotr zachodni – Acipenser sturio

W Polsce ryba objęta całkowitym zakazem połowu, wpisana do Czerwonej Księgi Zagrożonych Zwierząt. Gatunek praktycznie jest na wymarciu. Do drastycznego osłabienia rozwoju populacji jesiotra zachodniego, przyczyniły się zapory wodne oraz wcześniejsze nadmierne odłowy. Biorąc pod uwagę, że jest to ryba wędrowna i migruje z morza w dół rzeki, wybudowane tamy stanowią dla niej nie lada przeszkodę i ograniczają możliwości prawidłowej egzystencji.

Jesiotr zachodni

Należy do gatunku jesiotrowatych, dorosłe osobniki dorastają do 300 kilogramów wagi, ich długość ciała średnio wynosi 1,5 metra, największe potrafią osiągnąć ogromne rozmiary nawet do 4 metrów. U młodych osobników na grzbiecie występują kolce rogowe, które w późniejszym okresie dorastania, przeobrażają się w charakterystyczne twarde tarczki kostne.

Ubarwienie jesiotra

Ubarwienie grzbietu jesiotra jest uwarunkowane środowiskiem, w którym żyje. Przeważnie jest koloru szarozielonego lub niebieskoszarego, na których umieszczone jest 10 do 13 narośli kostnych. Boki ryby mają szarosrebrzysty odcień oraz podobnie jak na grzbiecie można zauważyć od 24 do 40 tarczek rogowych, podobnie jest na podbrzuszu, gdzie można zauważyć takich narośli od 10 do 13. Jednym słowem, ryba jest doskonale opancerzona, swym wyglądem przypomina prehistoryczne zwierzę morskie.

Głowa jesiotra zachodniego

Pysk jesiotra jest lekko szpiczasty i długi idealnie przystosowany do wykopywania z dna pokarmu. W przedniej części nosowej, tuż na spodzie są widoczne wąsy czuciowe, otwór gębowy duży przystosowany do zbierania pokarmu z dna. W pierwszej fazie życia młode jesiotry odżywiają się drobnymi bezkręgowcami w trakcie żerowania wygrzebują ryjkowatym pyskiem z miękkiego dennego podłoża pożywienie. Dorosłe osobniki żywią się mięczakami, skorupiakami, larwami owadów oraz drobnym narybkiem.

Zerowanie jesiotra zachodniego

Samice osiągają pełna zdolność rozrodu w wieku od 8 do 14 lat, natomiast samce nieco wcześniej od 7 do 9 roku życia. Gdy osiągną pełną dojrzałość płciową, na przełomie kwietnia i maja, wyruszają z morza w dół rzeki na tarliska.

Jesiotr zachodni w środowisku wodnym

Tarło Jesiotra zachodniego zaczyna się tuż po przybyciu w odpowiednie miejsce i trwa od czerwca do lipca. Woda musi mieć odpowiednią temperaturę ok 20 st C. Ryby wykopują w żwirowatym dnie rzeki jamy, w których samica składa od 400 000 do 2 500 000 ziaren ikry. Wartki nurt rzeczny ma zapewnić potomstwu dostateczne natlenienie wody oraz ma zapobiec psuciu się jajeczek. Po odbyciu godów, dorosłe osobniki odpływają do morza, pozostawiając w miejscu tarła swoje nienarodzone potomstwo.

Rozród jesiotra zachodniego

Narybek wylęga się z ikry po 5 dniach i młode larwy jesiotrów pozostają w słodkiej wodzie przez 3 lata, po tym okresie ryby wędrują w stronę morza, gdzie spędzają do 5-7 lat i gdy osiągną dojrzałość wracają do rzek żeby odbyć tarło. Ten bardzo rzadki okaz, często jest mylony przez wędkarzy i rybaków z innym bliskim krewnym – jesiotrem ostronosym. W odróżnieniu od zachodniego, Jesiotr ostronosy nie jest gatunkiem zagrożonym.