Przepisy zanęt zawodniczych na połów leszcza

Leszcz- to gatunek niezwykle popularny w polskich wodach. Zaraz po płoci jest najczęściej łapaną rybką przez wędkarzy. Mimo iż nie słynie z dużej waleczności podczas holu, potrafi dostarczyć emocji łowiącemu. Leszcz to ryba stadna. Wiele można przeczytać w prasie wędkarskiej na temat długotrwałego nęcenia leszczy i doboru  miejsca połowu. Jako wędkarze wyczynowi, którzy ograniczeni niejednokrotnie do wylosowanego miejsca musimy radzić sobie w każdych warunkach. Nęcenie leszczy podczas zawodów czy treningu rządzi się swoimi prawami.

Zwykle pierwszym krokiem jest wybranie miejsca położenia zanęty. Zachęcam do wybierania miejsc z twardszym dnem oraz ciekawych pod względem ukształtowania podobnie jak to miało miejsce podczas nęcenia płoci. Przeciwieństwo stanowią tu miejscówki z płytszą wodą i umiejscowione blisko brzegu. Leszcze zwłaszcza te większe wybitnie nie lubią „chlapania nad głowami”. Drugą ważną sprawą podczas nęcenia jest dobór samej zanęty.

Mieszanki leszczowe charakteryzują się aromatami słodko-mdlącymi lub też korzenno-piernikowymi. Zanęty takie powinny zawierać dużo biszkoptów, które nadadzą mieszance odpowiednio słodki smak. Ta powinna być jasna, gdyż w znakomitej większości przypadków wabi ryby lepiej. Różnicą jest tu także praca zanęty. Leszcze wolą pokarm znajdujący się na dnie. Nasza mieszanka po wrzuceni do wody powinna pracować obsypując się na boki. Mówi się często, że dobra mieszanka leszczowa powinna zawanego „towaru” do naszej zanęty. Tu należy zawierzyć naszemu doświadczeniu.

Osobiście preferuję dodanie mniejszej ilości przynęt i w razie potrzeby podawanie dodatkowych porcji zanęty czy też samych klejonych przynęt. Decyzja taka powinna być jednak dobrze przemyślana gdyż często opadający pokarm płoszy zwłaszcza większe osobniki. W przypadku połowu tyczką zachęcam do stosowania podajników, które wykorzystane umiejętnie zmniejszają do minimum ryzyko spłoszenia ryb.

Odpowiedni zestaw na  leszcze jest również ważnym elementem determinującym sukces nad wodą. Z racji na sposób żerowania leszczy haczyk z przynętą powinien być położony na dnie. Niekiedy jest to przegruntowanie o 5 cm, innym razem gdy zestaw jest targany przez prąd, wiatr itp. Kładzie się także na dnie pierwszą śruciną. Ma ona za zadanie zakotwiczenie zestawu w miejscu. Łapiąc leszcze używa się haczyków wielkości 20-16. Na słabo biorące ryby doskonałe SA 2-3 larwy ochotki. Podczas lepszych brań zachęcam do zakładania na haczyk tzw. kanapek złożonych np. z larwy ochotki i castera. Na duże leszcze doskonałą przynętą są białe robaki założone na haczyk nr.16.

Bardzo skuteczną metodą połowu leszczy jest tyczka z zestawem skróconym. Niekiedy zdarza się, że sytuacja na łowisku zmusza mnie do sięgnięcia po maczówkę. Pozwala ona dosięgnąć ryby z większej odległości. Jest niezastąpiona gdy płochliwe sztuki nie da się zwabić w zasięg tyczki. Łowienie leszczy nauczyło mnie myślenia nad wodą i pewnej elastyczności. Zawsze sprawdzajmy alternatywne sposoby, gdy łowiącym obok nas nic nie bierze może się okazać, że to właśnie my znaleźliśmy złoty środek danego dnia. Poniżej przedstawiam przepisy na zawodnicze mieszanki leszczowe:

Mieszanka ta doskonale sprawdza się w zimnych wodach przyciągając większe     osobniki. Może to być także stosowana latem gdy temperatura wody jest  wyższa.

50% Mein futer-sensas
20% GMS Leszcz- Gut-mix
10% Biscuit vanilla- sensas
10% Pain d’ Epice Farine- sensas
5% Chapelure fluo rouge= sensas (bulka zawodnicza czerwona5% Coprah Melasse- sensas
Zapach; Aromix bremes (sensas)- dodawać wg. Zaleceń producenta

Jest to typowa mieszanka sprawdzająca się w ciepłych wodach. Wabi doskonale większe leszcze.

60% Bremes- sennas
15% Epiceine Nature-sensas
10% Biscuit Orange-sensas
10% Pralinor- sensas (migdały)
5% Coprah blance-sensas
Zapach; Super Bremix (sensas)- 5-10% masy suchej mieszanki

Zanęta skomponowana w następujący sposób wabi doskonale mniej aktywne leszcze pobudzając je do żerowania. Nadaje się także do nęcenia mniejszych  osobników.

50% Bremes-sensas
30% GMS Leszcz-gut-mix
15% Epiceine-sensas
5% Citrouille farine-sensas (mączka z dyni)
Zapach; Brasem belge (sensas)- dodawać wg. Zaleceń producenta
Kompozycja ta jest alternatywną dla mieszanek droższych. Doskonale nadaje się do wabienia leszczy o każdej porze roku. Stworzona na komponentach ‘lorpio’
65% Super Lescz
20% Biscuit jasny
5% Pieczywo żółto-czerwone
5% Copra melasa
5% konopie mielone, prażone
Zapach; Aromat brasem-120 gram na 2 kilogramy suchej mieszanki, oraz 100ml. melasy na 2 kilogramy mieszanki.