60 przepisów ciast na ryby

Poznacie tajniki samodzielnego wykonania skutecznych przynęt ” ciast” na ; leszcza, krąpia, jazia, karasia, karpia , lina, płoć, klenia, brzanę , uklei.  Wybierając się na ryby często szukamy dobrych sprawdzonych receptur przynęt . Wędkarze mają swoje ulubione, najbardziej łowne przynęty, które są okryte ścisłą tajemnicą. W publikacji nie podamy jakie ciasto,  jest najlepsze do połowu danego gatunku ryby, lecz podamy kilkadziesiąt przepisów, które warto wykorzystać nad wodą. W przypadku ciast można eksperymentować dodając różne dodatki smakowe, zapachowe, oraz nadające kolory , które mogą stać się bardzo kuszące dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (ściśle chronione) przepisy, są mniej lub bardziej skuteczne w zależności od łowiska, pogody… itp. Dla lepszej orientacji przy wyborze przynęty, zobacz najpierw,  jakie  zapachy wabią ryby;

wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karaś, leszcz, krąp, płoć;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
zapach sera żółtego – brzana ,płoć
czosnek -kleń,leszcz

Przepis 1
Składniki :10% chleba lub 2 bułki, 3 ugotowane ziemniaki, 0,5 szklanki pszennej mąki

Sposób wykonania : Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 2
Składniki : 2 szklanki mąki najlepiej pszennej, 4 łyżki cukru, 0,5 szklanki mleka, 10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć ).Według upodobań białe i/lub czerwone robaki.

Sposób wykonania : Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.

Przepis 3
Składniki : 1 jajko, ząbek czosnku, 2 łyżki miodu, 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania : Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.

Przepis 4
Składniki : 0,5 szklanki larwy chruścika, 1 szklanka mąki pszennej, 2 żółtka, 0,2 szklanki wody

Sposób wykonania : Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych. Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

Przepis 5
Składniki : 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka wody, 10-20% kostki margaryny, 5 łyżek cukru lub 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób wykonania : Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.

Przepis 6
Składniki : 1 szklanka twarogu, 0,2 szklanki miodu, woda, 0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania : Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.

Przepis 7
Składniki :3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 0,3 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania : Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.

Przepis 8
Składniki : 2 ugotowane jajka, 5 łyżek miodu, 0,5 szklanki mąki ,dowolny atraktor zapachowy.

Sposób wykonania : Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.

Przepis 9
Składniki : 2-3 ząbki czosnku, 0,3 szklanki mąki pszennej, Max 0,5 szklanki wody, 5 łyżek oleju

Sposób wykonania : Ugnieć 2 – 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.

Przepis 10
Składniki : Pół świeżej bułki, 1 łyżka anyżu, 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania : Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru. Do ciasta można dodać atraktory

Przepis 11
Składniki : Max 0,3 szklanki gotującej wody, 1 torebka cukru waniliowego, 2 łyżki masła, kasza manna

Sposób wykonania : W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 12
Składniki : 1 średni ugotowany ziemniak, 0,5 szklanki pszennej mąki, posiekane dżdżownice

Sposób wykonania : Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami.Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 13
Składniki : 10% chleba, olej, 1 cebula

Sposób wykonania : Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.

Przepis 14
Składniki : 10% chleba, 1 szklanka starego sera

Sposób wykonania : Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.

Przepis 15
Składniki : 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 0,3 szklanki kaszy jaglanej, 2-3 herbatniki, 2 łyżeczki oleju, mąka

Sposób wykonania : Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 – 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 16
Składniki : Duży żółty ziemniak, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania : Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 17
Składniki : 1 średni ziemniak, 1 serek topiony, mąka tortowa

Sposób wykonania : Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 18
Składniki : 2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżki stołowej cukru, 1 żółtko, trochę oleju.

Sposób wykonania : Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

Przepis 19
Składniki : 1 bułka, 1 szklanka białego sera, 1 łyżeczka siemienia konopnego, 1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania; Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.

Przepis 20
Składniki : 1 średni ziemniak, 1 żółtko, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób wykonania : Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.

Przepis 21
Składniki : czyste płótno, 1 bułka, konopie mielone, 3 łyżki oleju

Sposób wykonania : Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 22
Składniki : 1 małe opakowanie biszkoptów, max szklanka mleka, ewentualnie cukier

Sposób wykonania : Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 23
Składniki : 1 piernik, zależnie od wielkości piernika miód i cukier

Sposób wykonania :Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.

Przepis 24
Składniki : 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżka cukru, 0,2 szklanki krwi

Sposób wykonania : Wsyp do naczynia 2 – 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny

Przepis 25
Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego, 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka puree z bobu, 0,5 szklanki miodu, 0,2 szklanki cukru

Sposób wykonania : Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukru i miodu.

Przepis 26
Składniki : 0,5 szklanki płatków owsianych, 1 średni ziemniak

Sposób wykonania : Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych. Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

Przepis 27
Składniki : 3 średnie ziemniaki, 1 szklanka mąki, 0,2 szklanki białych robaków 0,2 szklanki dżdżownicy

Sposób wykonania : Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 – 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 28
Składniki : razowy chleb, gotowany ziemniak, olej słonecznikowy ,nostrzyk

Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy wody.

Przepis 29
Składniki : miąższ z bułki, gotowany ziemniak, olej lub masło, barwnik spożywczy (żółty lub czerwony), atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)

Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę wody, dokładnie mieszając tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.

Przepis 30
Składniki : po 0,5 szklanki mąki pszennej, kukurydzianej ,kaszy manny, 2 jajka

Sposób wykonania :Zmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, kaszę mannę i ugnieść z surowym jajkiem. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych.

Przepis 31
Składniki : ok 7 dag sera pleśniowego, 1 paczka konopi, 1 porcja tartego parmezanu.

Sposób wykonania : Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.

Przepis 32
Składniki : 10% chleba , woda

Sposób wykonania : Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 33
Składniki : woda, kasza manna ,mąka kukurydziana, olej, atraktory

Sposób wykonania : Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory – może to być miód, czosnek, wanilia, anyż. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 34
Składniki : bułka drożdżowa, czosnek, cynamon

Sposób wykonania : Miąższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielką ilością czosnku i cynamonu

Przepis 35
Składniki : bułka, serek topiony , w ostateczności mąka kukurydziana

Sposób wykonania : Miąższ bułki ugnieść z niewielką ilością serka topionego w razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych. Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

Przepis 36
Składniki : bułka, atraktory

Sposób wykonania : Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych .

Przepis 37
Składniki : mąka pszenna, mąka kukurydziana, cukier puder

Sposób wykonania : 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczkę mąki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru – dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 38
Składniki : 1 szklanka piernika, miód

Sposób wykonania : Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji.

Przepis 39
Składniki : 1 szklanka mąki ziemniaczanej, olej

Sposób wykonania :Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 40
Składniki : żółtko, 0,3 szklanki maki pszennej, 0,1 szklanki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania : Surowe żółtko jajka ugnieść z mąką pszenną i mąką kukurydzianą.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 41
Składniki : 2 średnie ziemniaki, 2 żółtka, cukier puder, mąka kukurydziana

Sposób wykonania : Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencję.

Przepis 42
Składniki : jajko, 1 średni ziemniak, bułka pszenna, mąka

Sposób wykonania : Ugotowane żółtko jaja ugnieść z ziemniakiem i miąższem bułki pszennej i odrobiną mąki.

Przepis 43
Składniki : mączka konopna, mąka kukurydziana, zapach, olej, barwnik

Sposób wykonania : Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą .

Przepis 44
Składniki : 1 szklanka kaszy manny, 0,5 szklanki żółtego sera, 0,1 szklanki mąki pszennej ,0,1 szklanki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania : Do gotującej się kaszy manny dodać starty żółty ser całość dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną i kukurydziana.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 45
Składniki : 1 szklanka mielonych konopi, 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego, 0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania : Zmielone konopie ,zmielone siemienie lniane zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 46
Składniki : 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki kaszy manny, 0,5 szklanki mielonych konopi

Sposób wykonania : Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze manną do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 47
Składniki : ciasto z kaszy manny, średni ziemniak

Sposób wykonania : Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepis 48
Składniki : 10% chleba, kukurydza z puszki , ewentualnie mąka

Sposób wykonania : Miąższ świeżego chleba wyrobić z kukurydzą z puszki w razie potrzeby dodać trochę mąki. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 49
Składniki : 2 średnie ziemniaki, 0,5 szklanki mąki ,1 jajko, cukier i goździki

Sposób wykonania : Ziemniaka ugnieść z mąką i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o średnicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goździków.

Przepis 50
Składniki : 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, żółtko, olej, sól

Sposób wykonania : Dokładnie wymieszać ze sobą 2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

Przepis 51
Składniki : 10% chleba, żółtko, mąka kukurydziana, czosnek

Sposób wykonania : Miąższ razowego chleba ugnieść z żółtkiem jajka, odrobiną mąki kukurydzianej i ząbkiem czosnku.

Przepis 52
Składniki : 10% chleba, 1 średni ziemniak,1 serek topiony,0,2 szklanki mąki

Sposób wykonania : Miąższ razowego chleba ugnieść z ziemniakiem, serkiem topionym i mąką.Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych.

Przepis 53
Składniki :woda,kasza kukurydziana,prażona bułka tarta,olej,mąka

Sposób wykonania : Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z mąką aż od uzyskania żądanej konsystencji.Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 54
Składniki : 1 piernik, 3 łyżki miodu,1 łyżeczka cukru, szafran,2 łyżki mąki kukurydzianej,bułka, świeży ser biały,konopie zmielone

Sposób wykonania : Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu. Ponownie ugnieść ciasto.

Przepis 55
Składniki : 1 szklanka groszku konserwowego, 0,2 szklanki mąki kukurydzianej, 0,2 szklanki mielonych płatków owsianych, 0,4 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania : Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodając mąkę kukurydzianą, mielone płatki owsiane i mąkę pszenną.

Przepis 56
Składniki :1 szklanka mąki pszennej,woda,ewentualnie dodatki

Sposób wykonania : Do czystego naczynia wsypać białej mąki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte ząbki czosnku. Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 57
Składniki : bułka, zapach

Sposób wykonania : Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki. Całość namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach.Do ciasta można dodać atraktory.

Przepis 58

Składniki : 0,5 szklanki mączki ziemniaczanej lub ryżowej,olej

Sposób wykonania : Mączkę ziemniaczaną lub mączkę ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy. Do ciasta można dodać atraktory

Przepis 59

Składniki : piernik ,miód

Sposób wykonania : Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.

Przepis 60

Składniki ;miąższ z bułki, gotowany ziemniak ,olej lub masło ,barwnik spożywczy (żółty lub czerwony) ,atraktor (wanilia, nostrzyk)

Sposób wykonania : Składniki połączyć dodając oleju aż uzyskamy jednolitą masę. Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą.

Przepisy na ciasta wędkarskie: Płoć,leszcz

Piernik ugniatamy z dodatkiem miodu aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto nie wymaga dodawania żadnych aromatów.

Ciasto na Płoć

Miąższ z bułki moczymy parę minut w wodzie. Ugotowanego ziemniaka rozgniatamy i mieszamy z rozmoczonym miąższem bułki. Mieszając dodajemy trochę oliwy. Do tego ciasta możemy dodać aromatu waniliowego oraz barwnik spożywczy.

Ciasto na Karpia

Ugnieść ugotowane ziemniaki dodając jedno żółtko, łyżkę stołową cukru pudru i łyżkę stołową mąki kukurydzianej. ( jedno żółtko, łyżka stołowa  cukru pudru i łyżka stołowa mąki kukurydzianej na 5 ziemniaków)

Ciasto na Lina i karasia

Dwie łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczka mąki kukurydzianej, łyżeczka cukru pudru- mieszamy te składniki dodając cały czas miodu aż do uzyskania właściwej konsystencji.

Kulki proteinowe
Pływające
50 g kaszy kukurydzianej
250 g mąki z soi
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
12 jaj
Zapach dodajemy wg. naszego uznania, można zastosować truskawkę, tutti frutti, scopex, wanilia, monstrualny krab, zapach ryba. Aromat do mieszanki dodajemy według zaleceń producenta.
Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników ugniatając do momentu otrzymania jednolitej masy, następnie formujemy kulki, które gotujemy 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch. Następnie suszymy je w piekarniku ok.2godzin w temperaturze 140-160 stopni.

Tonące

300 g suczego pokarmu dla psów ( rozgniecionego)
100 g kazeiny
100 g mąki soi
100 g kaszy manny
8   jaj

Zapach dodajemy wg. naszego uznania, można zastosować truskawkę, tutti frutti, scopex, wanilia, monstrualny krab lub zapach ryba. Aromat do mieszanki dodajemy według zaleceń producenta.
Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników ugniatając do momentu otrzymania jednolitej masy, następnie formujemy kulki, które gotujemy 2-5 min aż wypłyną na wierzch podczas gotowania. Ugotowane kulki suszymy na szmatce.

Życzymy obfitych połowów i połamania kija. Na hak.pl.

Kategoria wpisu Biała ryba, Przynęty Etykiety , , , , , , , , , , , , , , , . Zaznacz permalink.

4 Komentarze to 60 przepisów ciast na ryby

  1. AdEx Napisal/a:

    widze że w wielu przepisach jest cukier waniliowy ale pragnę zwrócić uwage że to nie cukier waniliowy a WANILINOWY taki jest napis na opakowaniu a ludzie myślą że to cukier waniliowy wanilina to sztuczny składnik który z wanilią nic wspólnego nie ma a nawet koło niej nie leżał i to że kosztując tego cukru czujemy smak wanilii to tylko efekt placebo :) na opakowaniu jak byk wielkimi literami pisze CUKIER WANILINOWY. pozdrawiam i połamania kija życze.

    • Wojtek Napisal/a:

      Nic bardziej błędnego w tym co piszesz. Może nie wiesz co to jest efekt placebo?
      Otóż wanilina jest tak naprawdę jednym ze składników aromatycznych wchodzących w złożony skład chemiczny prawdziwej wanilii, cyt.: Wanilina (C8H8O3, 4-hydroksy-3-metkosy-benzaldehyd) jest ważnym aldehydem w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, gdyż stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii. Wanilina występuje w ziarnie tropikalnej rośliny Vanilia planifolia w ilości ok. 2 % jej masy, stąd też wyodrębnienie tego związku poprzez ekstrakcję nie przekracza 1 % światowej produkcji. Biotechnologiczny proces produkcji waniliny
      polega na biokonwersji izoeugenolu lub eugenolu przez szczepy bakterii Corynebacterium
      bądź Pseudomonas Produkcja na skalę przemysłową bazuje na biokonwersji kwasu ferulowego pozyskiwanego z otrąb ryżowych . Inną możliwą drogą jest utlenianie naturalnego stilbenolidu, występującego w przyrodzie w postaci glikozydu – izorapontygeniny; utlenianie do waniliny jest katalizowane przez dioksygenazę pochodzącą z Pseudomonas sp.. (cyt. Jolanta Krzyczkowska, Ewa Białecka-Florjańczyk, Izabela Stolarzewicz: „BIOTECHNOLOGICZNE METODY OTRZYMYWANIA SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH” ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 3 (64), 5 – 18) http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,%203(64)/01_Krzyczkowska.pdf
      Tak więc zanim coś napiszesz: poczytaj.

  2. lin 43 Napisal/a:

    witam mam pytanie do ciast z świeżych składników czy takie ciasta długo utrzymują świeżość czy raczej szybko się psują bardzo dziękuje za odpowiedź

  3. lin 43 Napisal/a:

    czy ciasta długo utrzymują świeżość czy raczej się szybko psują bardzo proszę o odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>